Tablolar ve Hikayeleri 2: The Two Fridas, 1939


Bu sefer birlikte popüler isimlerden birinin tablosunu inceleyeceğiz. Frida Kahlo...

Uçmak isteyipte uçamayan bir kuş Frida günümüzün en popüler isimlerinden biri. Sokakta, çanta üzerindeki bir baskıda, defterlerde, kitaplarda, t-shirtler de her yerde Frida ile karşılaşmamız mümkün. Peki onu bu kadar popüler bir figür haline getiren ne? Başarılı bir ressam oluşu tabi ki tartışılamaz fakat bunca insan eserleri yüzünden mi Frida'yı bu kadar sevdi? Aslında Frida'ya bu popülerliği getiren hikayesi. Herkes kendinden bir şeyler buldu onun hikayesinde. Büyük aşkında, kırgınlıkların da, güçlü duruşunda. Frida'nın hikayesini bir sonraki yazımızda bahsedeceğiz. Hadi gelin şimdi onun en ünlü eserlerinden biri olan İki Frida'yı inceleyelim.


   
Frida Kahlo, İki Frida (Las dos Fridas), 1939, tuval üzerine yağlı boya,
Frida Kahlo, İki Frida (Las dos Fridas), 1939, tuval üzerine yağlı boya, 

 The Two Fridas (İspanyolca: Las dos Fridas) 


 Frida, fiziksel ve psikolojik yaraların sembolik tasvirlerini içeren kendi portreleriyle ünlü bir Meksikalı sanatçı. Çektiği acılarını otoportreleriyle dile getirdi. Her otoportresinin gerçek bir hikayesi var. İki Frida, Kahlo’nun Diego Rivera’ya boşanması sırasında yaratıldı ve onun kaybını canlandırdığına inanılıyor. Eserde bu görüşü destekleyecek detaylar mevcut.
Eserde ilk gözümüze çarpan bu tablonun bir çift otoportre olması, Frida portrede iki farklı kişiliğini göstermekte, çift otoportrede iki Frida’da yan yana oturuyor ve el ele tutuşuyorlar, bu iki Frida birbirlerinden oldukça farklı bir görüntü çiziyor. Aslında bu Fridalar bize onun hayatından iki dönemi gösteriyor. Frida’lardan biri Avrupa tarzı beyaz bir Victoria dönemi elbisesi giyiyor, diğeri ise geleneksel bir Meksika elbisesi olan Tehuana elbisesi giymekte. Soldaki Frida, kalbi yırtılmış ve kanaması olan beyaz Avrupa tarzı bir elbise giyiyor, sağda ise geleneksel bir Meksika kıyafeti giyen ve sağlam kalpli bir Frida var. 
İki Frida (Las dos Fridas) genç Diego'nun protresini tutan el detayı
Her iki Frida da eşyaları kucağında tutuyorlar. Meksikalı Frida’nın elindeki fotoğrafa dikkatli baktığımızda fotoğraftakinin büyük aşkı Diego Rivera’nın küçük bir portresi olduğunu görüyoruz. 

Diğer Frida'nın elinde ise bir makas bulunmakta. Diego’nun resminden başlayan damar beyaz elbiseli Frida tarafından kesiliyor. Bu, ayrılıklarını Frida’nın elbisesine damlayan kanlar ise geçirdiği ameliyatlar ve düşürdüğü çocuklarını simgelemektedir.



Yanyana oturan Frida’lar damar yoluyla birbirlerine bağlılar. Fakat kalpleri oldukça farklı Meksikalı Frida'nın  büyük ve bütün kalbinin sebebi onun Diego'nun sevdiği Frida olması. Fakat beyaz elbiseli Frida'nın kalbi daha küçük ve kesiklerle dolu, bu kalp terkedilmiş bir Frida'ya ait Diego’nun terk ettiği Frida'ya… 
Arka plana baktığımızda ise gökyüzünün oldukça karanlık bulutlar ile dolu olduğunu görüyoruz. Bu fırtınalı gökyüzü Frida’nın iç kargaşasını yansıtıyor. 
Kahlo, bu eseri yarattıktan bir yıl sonra Rivera’yı yeniden evlendi ve ikinci evlilikleri ilk olarak sorunlu olmasına rağmen, ölünceye kadar sürdü. 
Eserin bulunduğu yer: Museum of Modern Art, Mexio City  
Dönem: Naif Sanat
Akım: İlkelcilik / Primitivizm

Yorumlar

Popüler Yayınlar