Tablolar ve Hikayeleri 1: The Lady of Shalott (Shalott Leydisi),1888



Pek çoğumuzun aşina olduğu göz alıcı tablo "The Lady of Shalott" Waterhause'un ikonik eserlerinden. Tabloya baktığımızda ilk gördüğümüz şey uzun saçları ve beyaz elbisesi ile güzel ve hüzünlü Leydinin durgun bir su üzerinde kayığıyla ilerlemesi. Fakat yüzündeki ifadeye bakarsak olayın perde arkasının başka olduğunu farkedebiliyoruz. Leydimiz aslında ölümüne ilerliyor.
Viktorya dönemi ünlü şairlerinden Tennyson’un aynı isme sahip olan şiirinden esinlenerek yapmış olan John William Waterhouse’dan "The Lady of Shalott" (Shalott Leydisi),1888 senesinde yapılmış bir eser. 1832'de yayınlanan şiir Kral Arthur'un Camelot kalesinin tepesinde Shalott adasında bir kulede hapis hayatı yaşayan bir kadın hakkında.
Shalott Leydisi hüzünlü bir hikayeye sahip.
Leydinin bir laneti var kulesinde yalnız kalması ve asla dış dünyayı görmemesi. Dış dünya ile tek iletişimi ise kulede bulunan bir ayna. Bir gün aynadan yakışıklı şövalyeyi görmesi ise onun ölüme giden yolculuğunun başlangıcı oluyor. Aynadan yansıyan görüntüye kafasını çeviremeyen leydi ona bakmaya direnemiyor ve her şeyi göze alarak pencereye koşuyor bu esnada kırılan ayna ile laneti başlıyor. Leydi kulesini terk ediyor ve bir kayık ile şövalyenin peşinden gidiyor. Fakat lanetin bir sonucu var Leydi Camelot'a ve sadece bir yansıma ile gönlünü kaptırdığı Lancelot'a ulaşamadan trajik bir şekilde hayatını kaybediyor.
Tablodaki simgeleri birleştirdiğimizde ise hikayeyi tamamen görebiliyoruz. Elinde tuttuğu zincir onun kuleye bağlılığını simgeliyor.

Kayığın önünde yer alan sönmüş mumlar ve İsa'lı haç ise hayatının sonuna geldiğini belirten önemli detaylar. Bu esnada yüzünde oluşan umutsuzluk ve ızdırap onunda her şeyin fakında olduğunu gösteriyor.

Eser Londra'da bulunan Tate Gallery'de yer almakta.

Yorumlar

  1. Dünyaca ünlü tablolar hangileri ve nasıl boyandılar hiç merak ettiniz mi. Burada Dünyanın en ünlü tabloları konusunda insanlar tarafından tanınan tüm zamanların en ünlü tablolarından bir liste var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar