Elina Chauvet'den Los Zapatos Rojos; Kadına Karşı Şiddet ve Kırmızı Ayakkabılar

Kadın cinayetleri dünyamızın önüne geçilemeyen en büyük sorunlarından bir tanesi ve her geçen gün artmaya devam ediyor. Ardı arkası kesilmeyen kadına karşı şiddet olayları ile her gün karşı karşıya kalıyoruz. Meksikalı Elina Chauvet'te bu konuya dikkat çekmek isteyen bir sanatçı.

 Elina Chauvet‘in yıllar önce ablasının kocası tarafından öldürülmesi ile başlayan farkındalığı onu 2009 yılında başlayan bir projeye götürdü. Elina herkesin dikkatini bir önemli bir noktaya çekmek istedi artan kadın cinayetleri. Bunun üzerine kadına karşı şiddete hayır dediği bir eser yarattı Los Zapatos Rojos...



Chauvet'in ilham kaynağı aslında her gün bir şekilde duyduğu gördüğü kadına karşı uygulanan şiddet. Elina projesiyle cinayet kurbanlarını sadece bir gün hatırlamak yerine bu savaşı günlük bir farkındalık haline getirmek istedi.


Chauvet’in yarattığı Kırmızı Ayakkabılar adlı enstalasyon Los Zapatos Rojos 33 kırmızı ayakkabıdan oluşuyor, “Los Zapatos Rojos”, 2009 yılında bir kamusal sanat projesi olarak başladı ve “kadınları öldüren şehir” olarak adlandırılan  Ciudad Juárez‘de sokaklarında ortaya çıktı. Bu proje daha sonra Meksikada bir çok yerde, Teksas El Paso'da ve İtalya'da devam etti.

Elina'nın kırmızı ayakkabıları seçmesinin bir nedeni var elbette bu birbirinden farklı 33 ayakkabı kadınları kırmızı renk ise dünyadaki pek çok kadın tarafından dökülen kanın rengini temsil ediyor. Kırmızı Ayakkabılar 25 Kasım’da kutlanan Uluslararası Kadına Karşı Şiddet Günü’nün sembolü haline geldi.
Elina Chauvet’in sesini daha fazla kişiye ulaştırmak amacıyla, kamusal sanat sergisini buraya getirmek isteyen sanat küratörü Francesca Guerisoli Milan sayesinde, Los Zapatos Rojos da İtalya’ya geldi. Sosyal düzeydeki başarı, İtalya’daki kırmızı ayakkabıların genel olarak kadınlara yönelik şiddetin sembolü haline gelmesine neden olacak kadar güçlü oldu.


Elina Chauvet'in sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak:

Yorumlar

Popüler Yayınlar